Pullingvagn

Vid tidigare skördefester ordnade klubben en lättare variant av traktorpulling genom att dra en släde lastad med olika vikter uppför en kulle. Programmet var ofta uppskattat och därför bestämde vi oss för att bygga en riktig bromsvagn.

Traktorpulling går i korthet ut på att försöka dra en släde eller vagn med vikt så långt som möjligt. Ofta en bana ungefär 100 meter, och om man lyckas dra hela sträckan så har man gjort ett ”Full pull”.

Arbetet startade den 3.11.2015 med att komma på hur den skulle se ut och fungera. Några direkta ritningar eller regler för hur dom skall se ut finns inte, utan istället kollade vi runt på filmer och bilder från övriga pullingvagnar i Sverige för att se hur dom var byggda. Sedan var det att försöka komma på vad som var dom bästa bitarna och om det var något vi kunde göra lika bra eller kanske till och med bättre.

Sökandet efter material påbörjades och en gammal ram från en Volvo lastbil fick bli stommen för vagnen. Drivningen till viktlådan går från vagnens hjulaxel via en växellåda för att kunna reglera hastigheten på viktlådan. Detta går sedan vidare till en vinkelväxel från en gammal sockerbetsupptagare, och så vidare till själva viktlådan. Även motorn som driver hydrauliken är ett hopplock från 2 gamla kylmaskiner.

Projektet fortlöpte på tisdag och torsdagskvällar i klubbens lokal och den 26 november 2016 kunde vi göra vår första testkörning. Körningen lyckades över förväntan och vi fortsatte att utveckla vagnen efter det då allt fler idéer dök upp!

Arbetet med vagnen har skett helt på ideell basis och nästan allt på vagnen är återvunnet från något annat. För detta kan vi med glädje tacka alla våra sponsorer!

Vagnen är byggd så att den kan belastas med olika vikter som också rör sig framåt längs vagnen samtidigt som bromsplattan körs ner under ett drag. För lite mindre traktorer är det istället stödhjul som körs upp samtidigt som vikten rör sig framåt. Detta är för att kunna ha olika viktklasser på traktorerna som skall dra, och att just så många som möjligt skall kunna få prova och vara med att tävla!